Zwarte kraan schoonmaken? 

20-02-2024

Veilig kalk van gekleurd sanitair verwijderen 

Gekleurde kranen, douchekoppen en wasbakken zijn enorm populair. Sanitair is inmiddels in allerlei kleuren te krijgen. Waar eerst alleen nog uit chroom te kiezen viel, zijn kleuren als zwart, brons, goud, koper en gunmetal inmiddels niet meer weg te denken uit onze badkamers.

Helaas is gekleurd, zoals zwart, sanitair schoonmaken wel lastiger dan chromen sanitair schoonmaken. Dit komt vooral doordat de coating van gekleurd sanitair kwetsbaarder is voor schoonmaakmiddelen. Met name kalk op een zwarte kraan verwijderen is lastig. Op deze kleur valt kalkaanslag nog eerder op ook. In dit artikel geven wij tips voor het onderhoud van zwarte kranen. Deze tips kunt u natuurlijk ook gebruiken bij al het andere gekleurd sanitair.

Waarom is gekleurd sanitair zoals een zwarte kraan schoonmaken lastig?

Gekleurd sanitair is ontzettend populair. En dat is begrijpelijk. Het geeft meer keuze om een badkamer helemaal naar eigen smaak in te richten. Helaas is het onderhoud van gekleurd sanitair wel lastiger dan onderhoud van chromen sanitair. Dit komt doordat de coating die wordt gebruikt voor de kleur kwetsbaarder is voor veelontkalkers en andere schoonmaakmiddelen waarin sterne zuren zijn verwerkt..  

Vooral kalk verwijderen van gekleurd sanitair is lastig. Met name zwarte kranen en kalk is een vervelende combinatie. Kalkaanslag is sneller te zien, maar is moeilijk te verwijderen zonder het risico te lopen dat u de coating beschadigt. Voor het verwijderen van kalk zijn vaak sterke zuren nodig. De coating is hier echter vaak te gevoelig voor. Dit kan aantasting of andere beschadigingen aan uw gekleurd sanitair geven. Wij geven tips om gekleurd sanitair, zoals zwarte, gouden of koperen kranen veilig te ontkalken. 

Veilig met HG gekleurd en zwart sanitair schoonmaken

Speciaal voor gekleurd sanitair werd HG kalkweg gekleurd sanitair ontwikkeld. Dit product is uniek en verwijdert veilig en effectief kalkaanslag van zwarte kranen, maar natuurlijk ook al het andere gekleurd sanitair. Dus ook van koper-, goud-, rosé- of gunmetal gekleurde kranen, douches of wasbakken. Onze receptuur maakt gebruik van een zeer mild zuur, dat veilig is voor de coating van uw gekleurd sanitair. Door toevoeging van speciale oppervlakte-actieve stoffen werkt onze kalkverwijderaar echter wel effectief tegen kalk op uw gekleurde kranen en ander sanitair.

Zo gebruikt u HG kalkweg gekleurd sanitair:

  1. Opspuiten op het te reinigen oppervlak.
  2. Maximaal 5 minuten laten inwerken.
  3. Afnemen met een vochtige doek of naspoelen met water.

Waarmee moet u nooit kalk van een zwarte kraan verwijderen?

Zoals gezegd is de coating van gekleurd sanitair kwetsbaar voor sterkere schoonmaakmiddelen. Veel reguliere schoonmaakmiddelen die in de badkamer worden gebruikt, kunt u daarom beter vermijden om gekleurd sanitair schoon te maken of te ontkalken. 

1. Gebruik geen zware zuren om gekleurd sanitair te ontkalken
Gebruik nooit zoutzuur, azijnzuur of fosforzuur om bijvoorbeeld een zwarte kraan schoon te maken. Dit lijkt logisch, maar in veel ontkalkmiddelen zitten deze zuren.

2. Gebruik geen chloor op gekleurd sanitair
Chloor is een veelgebruikt schoonmaakmiddel voor sanitair. Het kan ook vaak veilig op tegels en chroom worden gebruikt, maar gebruik het niet op uw gekleurde kranen of douche. Chloor heeft een blekende werking en kan dus de coating verkleuren.

3. Gebruik geen schuurmiddelen of een schuurspons
Schuurmiddelen en schuursponzen worden vaak bij sanitair gebruikt. Maar gebruik deze middelen niet om bijvoorbeeld uw zwarte kraan schoon te maken. Door schurende middelen op gekleurd sanitair te gebruiken, ontstaan ontsierende krassen.

Voorkomen dat kalk op gekleurd sanitair komt

Voorkomen is beter dan genezen. Vooral bij gekleurd sanitair. Ophoping van kalk is gelukkig redelijk makkelijk te voorkomen.

1. Drogen na het douchen
Maak elke dag direct de douche of de kraan droog nadat u klaar bent. Water bevat kalk, dus hierdoor ontstaat ook de kalkaanslag op uw zwarte douchekraan. Door goed droog te maken, krijgt kalk geen kans. Luchten helpt ook.

2. Maak regelmatig de badkamer schoon
Door regelmatig uw badkamer en al uw gekleurd sanitair schoon te maken, voorkomt u ook dat kalk zich ophoopt en u zwaardere middelen moet inzetten. U voorkomt kalkaanslag op zwarte kranen bijvoorbeeld met HG badkamerreiniger alledag.

3. Ontkalker installeren
Een duurdere oplossing is het installeren van een ontkalker op de waterleiding. Deze zorgt ervoor dat het water minder hard is en dus minder kalk bevat. Ook dan blijft regelmatig schoonmaken wel nodig.