Natuursteen beschermen - maar dan wel op de juiste manier

19-02-2024

Algemene informatie over impregneren

Hebt u net een natuursteen aanrechtblad uitgekozen of een terras met natuursteen tegels aangelegd? Of misschien al lang geleden, toen u net in uw huis trok? Waarschijnlijk heeft u veel tijd geïnvesteerd om precies dat ontwerp te vinden dat bij uw smaak past en uw woonomgeving compleet maakt. Natuursteen is een prachtig materiaal. Wat waardevol is, moet in onze ogen beschermd worden. De beschermende behandeling voor natuursteen is impregneren.

Want vanuit technisch oogpunt gebeurt het volgende:

Het capillair absorptievermogen van een natuursteen varieert van steensoort tot steensoort. In de loop van de tijd treden natuurlijke veranderingen op die te wijten zijn aan steenspecifieke componenten. Optische veranderingen die niet eigen zijn aan de steen maar veroorzaakt worden door vreemde stoffen zijn vlekken.

Vlekken kunnen worden voorkomen door impregnering. Afhankelijk van het type impregnering kan de natuursteen worden beschermd tegen verontreiniging door water, vet en olie. Bovendien vergemakkelijken ze de reiniging en het onderhoud.

Wat is een impregnering?

Impregneermiddelen voorkomen sterke vlekvorming op natuursteen oppervlakken doordat ze in de structuur van de steen worden opgenomen. Door het verminderde capillaire absorptievermogen kunnen vlekken veroorzaakt door water, vet en olie nauwelijks ontstaan.

Een impregnering laat een dunne film van werkzame stoffen achter op de capillaire wanden in de steenstructuur. Om deze in het capillaire systeem van de natuursteen te transporteren, worden impregneermiddelen en actieve stoffen opgelost in water of oplosmiddelen. Vermindering van de capillaire absorptie vermindert het risico van moeilijk te verwijderen vlekken en maakt de steen water-, olie- of vetafstotend, afhankelijk van de ingrediënten. Daarbij wordt de waterdampdiffusiecapaciteit in geringe mate verminderd.

Zijn er verschillende soorten impregneermiddelen?

Er zijn impregneermiddelen op waterbasis en impregneermiddelen op basis van oplosmiddelen. Deze kunnen kleurneutraal of kleurversterkend zijn.

Ruwe platen die later zullen worden gebruikt voor de productie van keukenwerkbladen, wastafels, enz. zijn vaak al in de fabriek geharst (geresineerd). Op dergelijke hydrofobe oppervlakken kunnen alleen producten op basis van oplosmiddelen efficiënt binnendringen en de nodige bescherming in de poriën ontwikkelen. Producten op waterbasis zijn geschikt voor andere toepassingsgebieden.

Wanneer gebruik ik kleurverdiepende impregneermiddelen?

De eerder ruwe oppervlakteafwerkingen, zoals vlammen, zandstralen, borstelen, enz. vereisen minder kleurdiepte dan de gepolijste afwerking. De individuele wens naar meer structuur wordt vervuld door de groep van kleurverdiepende impregneermiddelen. Deze producten maken de oppervlakken tevens vuil- en olieafstotend.

Waar wordt impregneren toegepast?

De beschermende behandeling door middel van impregnatie wordt vooral gebruikt waar natuurstenen oppervlakken worden blootgesteld aan extreme vlekvormers (bv. vetten, oliën, plantaardige kleurstoffen, looizuren). Het kan hierbij gaan om keukenwerkbladen, wastafels of buitenterrassen. 

Hoe breng ik een impregnering aan?

Het gebruik van oppervlakteborstels of sealerborstels is doeltreffend gebleken als verwerkingsmiddel voor ruwe oppervlakken. Door de hoge oppervlaktedekking is er voldoende tijd om eventuele plassen of strepen na te werken. Overtollig product moet grondig worden verwijderd (vooral belangrijk voor gepolijste oppervlakken binnenshuis). Op vloeroppervlakken worden verfrollers niet aanbevolen als applicator, omdat deze vaak strepen veroorzaken door overlappend aanbrengen. Het is raadzaam vooraf een proefvlak te maken om een gevoel te krijgen voor de op te brengen hoeveelheid en het resultaat. 

Waarop moet worden gelet bij de verwerking?

Om het beschermende effect te ontwikkelen, is een juiste toepassing vereist. Ongeacht het toepassingsgebied kan een optimale verzadiging alleen worden bereikt als het oppervlak droog, schoon en vetvrij is.

Wacht op de juiste temperaturen (vooral bij toepassing buitenshuis): De optimale oppervlaktetemperatuur ligt tussen 10°C en 25°C. De droogtijd bedraagt ca. 20 - 30 minuten, afhankelijk van temperatuur en ondergrond. Het volledige effect ontwikkelt zich binnen ca. 2 tot 5 dagen. Gedurende deze tijd mag het oppervlak niet worden blootgesteld aan water of olie.