Blauwe Hardsteen

Blauwe hardsteen is een kalksteen met een meer of minder uitgesproken blauwgrijze kleur. De steen wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van zeer veel resten van crinoïden oftewel zeelelies. Dit zijn diertjes met een kalkskelet die op de zeebodem leven. De blauwe hardsteenlaag is in de loop van miljoenen jaren gevormd door een aaneenklitting van deze crinoïden in een cement van microkristallijn calciet. De kleur wordt bepaald door de hoeveelheid zeer fijn verspreide plantaardige resten (koolstof).

In België zijn er 2 grote productieregio's van blauwe hardsteen met als belangrijkste regio Henegouwen. De Blauwe Steen uit Henegouwen is een natuurlijke en heel compacte kalksteen. Kenmerkend zijn de grijsblauwe tinten en vele fragmentarische fossiele resten van zeelelies. Het glinsterende breukvlak van de steen doet denken aan graniet en verklaart zijn bijnaam 'petit granit'.

Dezelfde laag waaruit de Belgische hardsteen wordt gewonnen, komt, na honderden kilometers ondergronds, in Ierland weer boven. Hier wordt een andere variëteit gewonnen: de Ierse hardsteen, in groeven in o.a Kilkenny en Carlow. De steen is iets fijner van structuur en de crinoïden zijn kleiner en gelijkmatiger verdeeld.Wat zijn de eigenschappen?

Blauwe Hardsteen heeft een aantal bijzondere eigenschappen:

  • Uitermate bestand tegen slijtage, druk en afdruipend water
  • Uitermate bestand tegen barre weersomstandigheden
  • Geschikt voor zowel interieurtoepassingen als gevel/terrasbekleding
  • Gemakkelijk in onderhoud
  • Ecologisch verantwoorde keuze: Product 'van bij ons'

Verschillende afwerkingsmogelijkheden

Blauwe Hardsteen kan op verschillende manieren bewerkt worden zoals gepolijst, gezoet, gezaagd, geslepen, gevlamd, gebouchardeerd, gesiceleerd, oude frijnslag, enz. Hierdoor verandert het uitzicht van de blauwe hardsteen.


U kan een greep van ons vakmanschap terugvinden bij onze realisaties.

Heeft u interesse in de uitvoering van uw project in Blauwe Hardsteen? Vraag vrijblijvend uw offerte aan.

Enkele voorbeelden van blauwe hardsteen met zijn kleuren en afwerkingen